"Президентът е в процес на обмисляне на собствената си стратегия като политическо поведение и позиция. Ролята му на опозиционер ще бъде основна негова стратегия", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в предаването "България сутрин".

Още по темата
Социологът Елена Дариева подчерта, че избирателната активност е била безпрецедентно ниска, което е ясен знак към политическия елит, че българските граждани са дистанцирани от политическия процес.

"Големият проблем е, че никой не иска правителство, защото не иска да поеме отговорност. Страхуват се, че хората ще ги изгонят с камъни. Тази картина много трудно се управлява. Искат власт, но ги е страх да управляват. Наблюдаваме заявки, които са послание за следващи избори. Обясняват колко много искат да направят правителство, но виновните са други", каза проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

"Споделена отговорност ми звучи като колективна отговорност. Българската поговорка е, че когато се стигне до колективна отговорност, това всъщност е колективна безотговорност", добави тя.

Христова посочи, че не всяко правителство е решение, тъй като се изисква легитимност и представителност на парламента и правителството.

"Ние видяхме, че едно неразумно правителство произведе една противоконституционна Конституция. Произведе закони и решения, които ни завъртяха в кръга на кризата. Хората, които могат да сътворят правителство, са старите играчи. Няма да бъдат приети лесно решенията им. Ще има по-голяма опозиция от страна на гражданите, които си останаха вкъщи. Тази емоция да не храсваш никой ще се превърне все повече в недоволство и в ясно изразена съпротива", смята Христова.

"Една трета от българите излязоха да гласуват. В състава на 50-ото Народно събрание две трети от участниците са били в едно управление и след него са стигнали до изключително антагонистични отношения. Балансите стават изключително трудни, намирането на мнозинство ще се окаже игра на стъклени перли", предупреди Дариева.

Очаквайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase