Снимка: Bulgaria ON AIR

Председателят на втората политическа сила след вота ДПС Делян Пеевски призова за спешно започване на конслутации за съставяне на стабилно правителство. В своята позиция Пеевски допълва, че държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии.

"Ясно е, че Пеевски се позиционира в светлината на прожекторите още преди повече от шест месеца и се опитва да има водеща роля в медийното обговаряне на това, което се случва във властта. Пределно ясно е, че победителят на тези избори е един. Той много ясно се откроява от останалите", коментира политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

По думите на Коларова Пеевски се е възползал от въздалия се вакуум и излезе и каза неща, които самият Борисов трябваше да каже.

“Къде е лидерът на партията победител?", коментира социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Структурата не се промени спрямо това, което предсказахме. Това, че влиза една партия с някакъв бум в последната седмица, е изненада, но това не променя структурата. Бяхме предсказали, че няма да има две политически формации, които да имат мнозинство. Ще бъде необходимо трикомпонентно правителство. Това беше ясно преди изборите. Трябваше да си направят стратегията как да разговарят след изборите именно на тази база", подчерта Павлов.

Въпреки това, проф. Коларова е на мнение, че изборите са били изненадващи за партиите.

"Трябва да кажем, че изборите са шок. Резултатите от изборите са шок и то не само заради ниската избирателна активност. Всяка една от партиите си правеше илюзии. Със сигурност ГЕРБ си правеше илюзиите, че ще има много повече гласове и мисля, че тези 150 000, които ГЕРБ е загубил, са голям шок", заяви политологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase