Снимка БГНЕС

Гласовете на изселниците в Турция за ДПС отбелязаха рязък спад на изборите. На вота на 2 април 2023 г., когато партията все още се оглавяваше от Мустафа Карадайъ, за ДПС гласуваха 61 467 избиратели с двойно гражданство от югоизточната ни съседка. Сега тези избиратели са намалели до 41 995 души, пише "Сега".

За отбелязване е, че процентният дял на ДПС от гласовете в Турция остава практически същият – сега е 93 на сто, а на предните избори беше почти 94 на сто. Така се получава, защото другите формации не работят, за да спечелят гласове там, или усилията им се провалят. Кирил Петков и Николай Денков от ПП-ДБ, например, посетиха Бурса по време на предизборната кампания. Резултатът на десните обаче дори намалява в сравнение с миналата година – от 1106 гласа тогава на едва 531 гласа сега. Същото се забелязва и при ГЕРБ-СДС – от 1307 на 814.

Гласовете на ДПС на национално равнище нарастват от 347 700 преди до 366 562 сега. След изборите през април 2023 г. движението беше четвърта политическа сила, а сега е втора, като тук оказва въздействие и спадащата избирателна активност.

В Кърджали, където Пеевски оглави листата, движението отбелязва ръст – гласовете му се увеличават от 47 433 миналата година на 55 127 сега. Това означава, че Пеевски не само е запазил досегашния вот, но и го е разширил. Същото се наблюдава и в другия район, където водеше листата – Благоевградският, където избирателите нарастват от 23 333 души на 30 118 души. Там движението силно скъсява дистанцията с първенеца ГЕРБ-СДС – на миналите избори герберите водеха с 14 хиляди гласа, а сега само с около 4000.

В съседния Кюстендилски район гласовете за ДПС скачат тройно – от 1111 на 3587, благодарение на което партията е трета сила в района и може да спечели мандат там за първи път. В Пазарджик движението продължава да има близо 14 хиляди гласа, както преди, но се изкачва до втора сила заради срива на ПП-ДБ, които двойно намаляват резултата си.

В по-голямата част от страната ДПС добавя избиратели, на места малко, на други повече: в Софийска област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч (където ръстът е почти двоен и също има шанс за мандат), Габрово, Русе, Разград, Търговище (особено силен скок - от 11 844 на 17 244 гласа), Силистра, Шумен, Добрич, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Смолян (където ДПС задминава ГЕРБ и става първа сила), дори в един столичен район - 25-и (макар и скромно – от 982 на 1792 гласа).

Спадове се наблюдават във Варна, Велико Търново, Бургас (но заради отстъплението на ПП-ДБ в морския град ДПС става втора сила), Пловдив област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase