Снимка БГНЕС, архив

България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД на стойност 1 млн. лева на Украйна, с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната. Това обявиха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в Берлин, цитирани от правителствената пресслужба.

Те добавиха, че в напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията, обясниха те.

Главчев изтъкна, че България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и се обсъждат държавни гаранции за неговото реализиране. Проектът е важен не само във връзка със заместването на руския природен газ от 1 януари 2025 г., но и като знак на солидарност с Киев.

Във фокуса на изказването на служебният премиер по време на конференцията, провеждаща се в германската столица, бе и готовността на България да има конкретен принос за възстановяването на Украйна.

Служебният министър-председател акцентира върху щетите за близо 1 трилион долара, които Киев понася заради непредизвиканата и незаконна пълномащабна военна агресия на Руската федерация. В съобщението се посочва, че войната е отнела живота на хиляди невинни украински граждани, в това число стотици деца. Разрушени са стотици хиляди домове, а също училища, културни и религиозни центрове, засегната е критична инфраструктура, което ограничава достъпа до електрическа и топлинна енергия, чиста вода и телекомуникации.

Главчев посочи, че български компании са готови да се включат в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура в Украйна. Бизнесът ни има капацитета да участва също в дейности по изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и обществени сгради. Той отбеляза и необходимостта от пълноценно интегриране на Украйна в развитието на Пан-европейските транспортни коридори, което ще донесе съществени ползи, както за икономиката на Киев, така и за Европейския съюз (ЕС).

По-рано украинският президент Володимир Зеленски призова в Германия за международна помощ в краткосрочен план за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната и за дългосрочни инвестиции в енергийната система.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase