Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ ще спечели изборите, като за тях ще гласуват 26,5% от хората, които застанат пред урните. За второто място се борят три формации с под половин процент разлика - ПП-ДБ с 15,3%, "Възраждане" с 15,1% и ДПС с 14,9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна, сочат данните на "Тренд". Проучването е проведено между 29 май и 4 юни по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп” сред 1007 пълнолетни граждани.

Според проучването БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а зад нея е "Има такъв народ" с 5,9% от заявилите, че ще гласуват.

Няколко малки формации са с шанс да преминат 4-процентната бариера. Това са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България", която получава подкрепата на 2,1% от гласуващите.

След тях се нареждат ВМРО с 1,4%, “Левицата” - 1,3%, и “Български възход” 1,1%. Опцията “Не подкрепям никого” събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

Електоралната картина се повтаря с незначителни разлики по отношение на изборите за Европейски парламент.

Изследването не отчита сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Поради пренебрежителната дистанция обаче между втория, третия и четвъртия не е изключена различна подредба при резултатите за евровота.

Проучването на "Тренд" е проведено между 29 май и 4 юни чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+. Изследването е по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase