Снимка: БГНЕС

По време на мандата на Андрей Цеков, държавата в лицето на МРРБ възлага на специализираното си звено НЦТР да извърши услуга в кръга на неговата компетентност и възможности. Това дружество не е превъзложило на частни фирми поставените му задачи, а е наело допълнителни служители по трудови договори. Публичните средства остават в публичната сфера и не изтичат към частни фирми, каквато практика ГЕРБ наложи за 12 г. управление. Това заявяват от ПП-ДБ относно разпространената от МРРБ информация "МРРБ изпрати на АДФИ два инхаус договора, сключвани от предходното ръководство на министерството".

Инхаусът е проблемен, когато държавата възлага на държавна фирма, а тя превъзлага съответния обем работа на частна фирма. Именно по този порочен модел по времето на ГЕРБ са източени средства за магистралите "Хемус" и Видин – Ботевград.

Служебният министър на РРБ Коритарова е приела ролята на кукла на конци в ръцете на ГЕРБ и ДПС. Явно шефовете са й възложили да "създаде" измислен огледален скандал по темата инхаус с цел омаскаряване на политическия им противник, подчертават от ПП-ДБ.

Коритарова следва публично да отговори защо, след като същото звено за вътрешен одит в МРРБ констатира, че всички поръчки за текущи ремонти на пътищата на стойност над 4 млрд. лв., стартирани от предишното служебното правителство, са проведени при фрапантни нарушения на Закона за обществени поръчки (ЗОП), днес тя дава заявки да възобновява възлагането по тези поръчки. И защо за това й действие не е сезирана АДФИ, заявяват още от ПП-ДБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase