Снимка: БГНЕС

Повишава се оценката за страна ни за бюджетна прозрачност. Изследването е на Международното бюджетно партньорство “Отворен бюджет” за 2023 година.

Оценката за бюджетна прозрачност на България се повишава на 79 пункта спрямо 71 пункта от предходното проучване за 2021 година, припомнят от финансовото министерство. Съгласно методиката за оценяване страната ни попада във втората група държави с оценка между 61 и 80, за които се приема, че е налична "значителна информация" за бюджета.

Министерството на финансите съобщава, че България е на 10-то място от 125 страни, участващи в проучването, в което участваме от 2006 година. С всяка следваща година “Оворен бюджет” отбелязва устойчиво подобрение на резултата за страната ни.

Индексът "Отворен бюджет" е единственото международно независимо сравнително изследване на бюджетната прозрачност, което оценява степента, в която правителствата на 125 страни по света осигуряват на обществото навременна и подробна информация за бюджета.

Индексът покрива процедурите по съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета, както и отговорностите на други институции като Сметната палата и законодателната власт в бюджетния процес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase