fallback

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ), свързани с изплащането на пенсии на репресирани. Промените са внесени от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Те предвиждат добавката, която получават сега репресирани лица у нас, да стане пенсия за репресия, както и да се повиши размерът ѝ. Пенсията за репресия щеше да се полага на съответното лице от момента на навършването от него възраст за пенсиониране.

В мотивите към поправките е посочено, че част от репресираните от тоталитарния комунистически режим са били изгонени от органите на  Държавна сигурност (ДС) през 1989 г. от страната. Друга част от репресираните през 80-те години на 20-ти век са били подлагани на натиск от органите на ДС за напускане на страната след излизането им от затвора. През 90-те години на 20-ти век и по-късно през годините на прехода много от останалите в страната репресирани са извършвали трудова дейност, но не са били социално осигурявани за осигурителен стаж от работодателите си. Тези обстоятелства обуславят невъзможност за тези категории репресирани да имат изискуемия от Кодекса за социалното осигуряване осигурителен стаж при навършването на възрастта за пенсиониране. Поради това те не могат, навършвайки възраст за пенсиониране, да кандидатстват за добавка към пенсията.

Промените засягат около 6 000 български граждани - репресирани и преживели съпрузи на репресирани, включително около 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената през 1984-1989 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Георги

преди 1 месец

Тук не става дума само за тези които се изселиха в Турция покрай т.н Възродителен процес. Става дума и за тези които цялата им младост е минала зад решетките. Има не малко хора които по 10-15 и 20 години са били в затворите като политически затворници. Нечестни са пенсииите които се оптпуснаха на стотици уж прославил България хора като певици и музиканти,,А мнозина от тях за милионери и живеят в палати. При тях има купуване на електорат.

28

баба мара

преди 1 месец

следващото нс ще отмени тази гавра с българите с нашите пари ще се купуватгласове по изборите няма репресирани никои не ви е гонил от българия всичкидоброволно се впрегнахте в каруците натоварихте пружините и матраците ипоехте към своята родина вие българия не я считате за родина напуснахте я съсзлоба и със същата злоба гласувате на изборите за дпс което е извращение

27

Анонимен

преди 1 месец

До Един Мутрата, партията на дебелака с феса и всички останали отвратяги се самоизбират. Ползват разни изборни измами, плащат на индийския етнос да гласува за тях и т.н. ... накрая посолството с маламажката замазва, където изборния резултат не му харесва достатъчно. Тези неща Кирил Петков ги нарече "малко ала-бала" в известния запис. Сигурен съм, че дори нито един човек да не гласува, тези пак ще обявят пълна изборна победа.

fallback