Снимка: БГНЕС

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е добро, защото съвместяването на двете длъжности е тежка задача. Това ще доведе до отслабване на позициите на външната политика.

Според проф. Екатерина Михайлова поста на външния министър не трябва да е ябълката на раздора. Пред БНТ тя каза, че “би трябвало външната политика да следва една логика, каквато има държавата като външнополитически курс, което е следствие на вътрешната политика. И кой ще е човекът има значение, но не би трябвало това кой е човекът да води до сътресения във външната политика на държавата. За съжаление, едни такива сигнали дават лош пример и навън и вътре в страната", поясни Михайлова.

Според Михайлова, която е и преподавател по конституционно право, е най-добре да се премахне служебния кабинет като функция, защото е нелогична и странна фигура и допълни, че редовното правителство може да изпълнява и дейността на служебно до избора на ново.

По думите ѝ, сякаш за служебното правителство никой не носи отговорност, което е доста странно: "Всеки предлага, но всеки бяга от това да каже чие е правителството, а то наистина не е ясно чие е, защото веднъж президентът избира от кръг лица, след това от избрания за премиер се очаква да посочи министрите, следва указ на президента и накрая министър-председателя и министрите се кълнат пред Народното събрание.

Ако се стигне до смяната на министри в служебния кабинет, за клетвата на един или двама министри ще трябва специално да се свика заседание на парламента, тъй като депутатите ще излязат във ваканция по време на предизборната кампания, обясни още проф. Екатерина Михайлова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase