Снимка БГНЕС
fallback

За пореден път лъсва политическата неграмотност на депутати.
Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната" изключи Република Ирландия от Европейския съюз чрез пост във фейсбук. Той написа, че Ирландия не е част от ЕС. Направи това подигравайки се на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който пък вчера "вкара" Ирландия в Шенген, въпреки, че тя не членува в шенгенското пространство. Последваха множество шеги и злобни подмятания по адрес и на двамата.

А ето какво написа Костадин Костадинов във Фейсбук:  "Току що кацнах в Дъблин, Ирландия. Идвах от Мюнхен, но провериха документите на всички пътници. Казах на полицая, че България е в Шенген. Отговорът му беше много мил и изрази пълна евроатлантическа солидарност със страната ни - I don't care:) Впрочем преди това минахме стандартен граничен контрол и в Мюнхен, Германия. Иначе сме в Шенген, ама друг път:)"

А по този повод Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" опита да се изгаври, но по-късно, очевидно предупреден, изтри поста си: „Копейката е в Дъблин и хейти, че трябвало да мине паспортен контрол. Човекът не знаеше, че Дъблин Не е Европейски съюз и съответно в Шенген".

Сабрутев е пропуснал в обучението си, че Дъблин е столицата на Ирландия. Държавата пък е член на ЕС от 1 януари 1973 и е част от еврозоната от 1999. В Европейския парламент има 13 ирландски депутати. Седем пъти страната е поемала председателството на Европейския съюз, пише tribune.bg.

Като зам.-председател на Комисията по финанси към Народното събрание, Събрутев е пропуснал и факта, че еврокомисар по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари е именно ирландката Марейд Макгинес, която е част от Европейската народна партия.

Що се отнася за Шенген, Ирландия изрично е договорила клауза за неучастие в Шенгенското пространство. Ирландия и Обединеното кралство винаги са имали свободно движение между двете страни извън Шенген, тъй като би трябвало да наложат граничен контрол с Обединеното кралство, което да включва граничен контрол между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Като депутат Венко Сабрутев е част и от над 30 групи за приятелство, включително и тази с Великобритания или както още я наричат - Обединеното кралство, заради съюза със Северна Ирландия до 1922 г.

И вицове се появиха: "Венко Дъблина и Костя Шенгена влезли в един ирландски пъб и се питали, къде се намират!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Грухтос Бомбастични

преди 3 седмици

Попитали радио Ереван: Какво се случва, когато К. Айдонткеъаров емигрира от България в Дагестан?Отговор: Коефициентът за интелигентност и на двата народа се повишава...

117

Анонимен

преди 3 седмици

Дипломите им по втория начин няма да отговарят и на техникум от преди

116

Анонимен

преди 3 седмици

Колкото до интелигентноста на българския депутат,е известно,че дори и да са висшисти са с посредствена интелигентност,особено тия от младото поколения.Но не са виновни те А НПО-то което ги вписва в листата на партията.Един бивш депутат,даже не знаеше че държава Нубия не съществува.А искаше да става посланик там.Та на всички в НС мераците им не покриват нито знания,нито култура,колкото и да изглеждат интелигентни.Добре че правилника ги задължава инак щяха да се явяват по потници и raщu в НС

fallback