Снимка: БГНЕС
fallback

Относно последни дни на турболетна смяна на министрите, бившият вътрешен министър и бивш посланик на България в Израел Румяна Бъчварова заяви, че ситуацията, в която се намираме е извън всякакви рамки на разумното обяснение.

“Не можем да решим кой е прав и какво следва. Президентът може ли да не подпише предложението за смяна на служебните министри и може ли да има вот на недоверие към служебно правителство? Това очертава на фона и на другите политически събития безпрецедентна ситуация. Ние не просто сме на прага на политическа криза, а има опасност да имаме конституционна криза. Най-много ме притеснява, че може да има криза на демокрацията“, каза пред bTV Бъчварова.

Тя допълни още, че не могат да се предлагат промени в Конституцията, бе да се знае какви ще са последствията.
“Не трябва да предлагаш законодателство, без да знаеш какви са усложненията от него. Не трябва правиш предложения, които ще усложнят ситуацията и ще разклатят държавността“, заяви още тя.

„Вчерашната ситуация на абсурдите – да се иска вот на недоверие, да се иска смяната на председателя на Народното събрание, при положение, че това е единствената институция освен президентската, която е устойчива. Какво значи и да искам оставка, която е оттеглена“, попита Бъчварова.

Бившият министър каза, че процесите,които се случват в партиите също не са ясни, а това е допълнително напрежение. Допълни, че е най-добре да се направи един списък, като за деца, както трябва да се прави и какво не.

“Има неща, които не са приемливи, като загубата на връзка с ръководителя на едно ведомство в момент, в който светът се тресе. Недопустимо е и да променяш позиция в движение, одобрена институционално и конституционално“, заяви още тя.

"Ние сме изключително малка държава и външната ни политика трябва да бъде изключително умела. Трябва да стратегическите ни интереси, а при последните правителства тази функция беше неглижирана по някакъв начин. Външният министър и нашата дипломация е лицето ни навън", посочи бившият външен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Щирлиц

преди 1 месец

Конституционната криза беше заложена още с приемането на Конституцията,която беше умишлено нагодена в полза на несменяемите и вече пребоядисани другари.Накратко времето на въпросният главен закон на държавата изтече в небитието.Може и да е за добро.

30

Анонимен

преди 1 месец

До Тенгри кан, к.26 Стига вече с възхваляването на един бивш възпитаник на милиционерската школа -Симеоново, когото политическата криза в началото на този век изхвърли като пяна на поста столичен кмет и който поради напрежението между СДС и. БСП чрез Цв.Цв. формира партия за европейско развитие на БГ. Тая партия, водена 12 години от двама милиционерски възпитаници, смятате ли, че има нещо европейско? Вижте как ББ еднолично управлява и партията, и държавата.Сега притури и Шиши Пеевски

29

Пo-вяpнo e

преди 1 месец

Ha napaneтa cмe нa nocoлcтвeнa kpизa...

fallback