Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов и Делян Пеевски са тандем. Те действат заедно и доминират в по-ниските кадрови назначения. За Даниел Митов - той е предложение на Борисов. Той е бил дори кандидат за премиер на ГЕРБ. Това каза в ефира на bTV политологът и изборен експерт проф. Светослав Малинов.

След като му зададоха въпрос “Кой е шефът на Димитър Главчев?”, Малинов отговори, че трябва да се приключи с идеята, че това е служебен кабинет, който е оглавяван от независим от ГЕРБ човек. “Това е кабинет, доминиран от ГЕРБ и ДПС, и Главчев очевидно приключи дори някаква кратка кариера на независим премиер. Този служебен кабинет може да остане доста по-дълго, отколкото в момента изглежда", коментира проф. Малинов.

„Изведнъж се оказа, че гуверньорът на БНБ не може да бъде премиер, защото Световната банка каза така. Ами да бяха питали преди това! Не питаха и записаха глупост в Конституцията – някой, който не може“, посочи проф. Михаил Константинов.

Константинов също е изнендан, че в рамките на седем дни се смениха двама служебни министри. ”То стана възможно, защото в момента не се знае кой отговаря. Преди това беше президентът - добър, лош, отговорността беше негова. Не може двойна, размита отговорност. Тя винаги трябва да е лична - и политическа, и морална. Трябваше ясно да се каже кой носи отговорност - служебният ли премиер, президентът ли, действащото ли Народно събрание. Това не беше казано и сега те могат да си прехвърлят отговорността", заяви още проф. Михаил Константинов.

Според него промените в Конституцията ще паднат пред Конституционния съд. "Това правителство не може да води политики - с оглед на неговите вече ограничения", посочи проф. Малинов.

Константинов допълни, че има заявка външното министерство да отиде в ръцете на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase