"Зелено движение" взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), съобщиха от политическата партия в позиция, изпратена до медиите.

Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи, посочват от „Зелено движение“.

Те отбелязват, че преди това решение да се гласува на Националния съвет, то е предшествано от широко допитване до членовете на партията, което показва подкрепа за явяването извън ПП-ДБ. Решението на партията е за самостоятелно явяване или в друг коалиционен формат, като „Зелено движение“ традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си, се казва в съобщението на партията.

Те припомнят, че принадлежат към отделно европейско политическо семейство – Европейските Зелени, със своя проевропейска идентичност, а освен това има и решение на Националното събрание на „Зелено движение“, което не позволява коалиране с партиите на статуквото, каквито несъмнено са ГЕРБ и ДПС.

Мотото в кампанията за Европарламент на Европейската зелена партия гласи: „Избери куража“. Нашето решение следва именно този дух на смелост и гражданска непримиримост, отбелязват от „Зелено движение“.

"Отчитайки всички трудности в работата на доскорошното редовно правителство, в което "Зелено движение" не е излъчвало министър, основен проблем е липсата на напредък в заложените приоритети и реформи", посочват от партията.

Избирателите ни очакваха както сериозни реформи по отношение на Конституцията, правосъдната система и регулаторните органи, така и положителни промени, свързани с околната среда, с включването на гражданите в процесите на вземане на решения, с устойчивия енергиен преход, и с повишаване на справедливостта в обществото, казват още от „Зелено движение“.  

Те благодарят на партньорите от ПП-ДБ за съвместната работа и постигнатите успехи и отчитат, че в бъдеще предстоят още много усилия в общите им каузи.

От днес ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители, насрочени на 9 юни 2024 г. Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17:00 часа на 24 април 2024 г.

"Избираме заедно" е слоганът на разяснителната кампания за изборите "две в едно" през юни, реши по-рано през деня ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase