Снимка: БГНЕС

България затъпва в непрекъсната спирала на постоянна политическа криза и това представлява риск за интеграцията ни не само в Шенген, но и в еврозоната. Това мнение изрази евродепутатът Радан Кънев.

Според Кънев като риск може да бъде отчетено и това, че институции, "призвани да се грижат за сигурността на всеки българин и всяко българско семейство, се оказва, че са преди всичко предизборен инструмент".

"Десета година гледаме как като дойдат избори българските служби започват да се занимават с компроматна политическа кампания, което е тежък скандал и се надявам да го разбираме като общество. Естествено това не ни помага в изграждане на доверие с нашите европейски партньори", посочи евродепутатът.

Евродепутатът изрази надежда изборите 2 в 1 да са достатъчна мотивация и повече хора да излязат и да гласуват, особено гласоподавателите с "европейски, демократични и реформаторски възгледи".

Относно дебатът, който непрекъснато се води за влизането ни в еврозоната, Кънев каза, че страхът трябва да бъде разсеян. Влизането ни в еврозоната няма да доведе ускорена инфлация. Според него има достатъчно доказателства, че такава връзка не съществува. Кънев допълни, че влизането в еврозоната е много важно за средните предприятия у нас по редица причини.

"Техният основен пазар е в Европа, имат непрекъснати разплащания с държави от еврозоната и оттук се трупа системна загуба от банкови разноски и обменни курсове, която е изчислена на над 3 млрд. евро годишно за българския бизнес", подчерта евродепутатът и добави, че когато една държава влезе в еврозоната се разглежда от всички партньори и потенциални инвеститори като държава от ядрото на Европейския съюз.

Радан Кънев смята, че средните и малките предприятия в България не са запознати с възможностите, които дава Зелената сделка. "Тя е две неща – законодателен пакет от около 20 европейски директиви и регламенти, и от друга страна един огромен финансов пакет, само част от който е Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Там има и други финансови възможности, които сумарно са поне два пъти колкото парите по НПВУ", обясни евродепутатът.

Основиният приоритет пред ЕС за следващия мандат е развитие на общата европейска политика по сигурност и отбрана, изграждане на обща европейска здравна и фармацевтична политика, както и въпросите за силна интензивна европейска индустриална политика, насочена към бюджетни инструменти за модернизация и укрепване на конкурентността на европейската индустрия, намаляване и на прекалената бюрокрация пред бизнеса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase