Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Познавам Стефан и Марин Димитрови от министерството. Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях, заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той обясни, че на 3 април около 8.30 – 9.00 ч. бившият главен секретар Живко Коцев е отишъл при него и е казал, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията.

"Малко по-късно аз разбрах, че той вече е в Софийска градска прокуратура и поисках да се свържа и да говоря с него. Така и стана, свързах се с него, при което той ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск, т.е. сряда, четвъртък и петък“, каза той.

Стоянов уточни, че знае, че същия ден е направен обиск в кабинета на Коцев, като точно по тази причина в МВР е бил и самият вътрешен министър. Той потвърди, че са му се обадили от службите и са му казали, че е хубаво да бъде в министерството, тъй като ще се извършва обиск в служебния кабинет на Коцев.

По думите му разговор с Коцев е имал само вечерта, когато са приключили всички процесуални действия и когато той си е подписал заявление, с което по собствени причини и желание е пожелал да напусне системата на МВР.

"По никакъв начин не съм оказвал натиск", категоричен е той.

Служебният министър на вътрешните работи предположи, че може би някой съветва Коцев относно подаването, а след това оттеглянето на оставката му.

Стоянов подчерта, че Асен Василев също не е успял да го принуди да извърши определени назначения и поясни: „Имаше виждания за един човек, за който той каза, че мога да разчитам на него. Но това не се случи. Впоследствие разбрах, че едно нещо е поискал от мен и аз не съм го свършил.“

По отношение честността на предстоящия вот, Стоянов заяви, че МВР не организира изборите. Ангажимент на ведомството било да охранява изборните секциите, книжата и машините. „И не на последно място - да се бори с тежкото явление - купуване и продаване на гласове. Мисля, че ще се преборим”, е мнението му.

Той изрази недоумение как някой след шест месеца упреква МВР, че не са се справили на изборите.

"Преди, по време и след вота нямахме критика от тези хора, които в момента я отправят. Считам, че ще се справим. Още повече - за първи път чухме, според изказвания, че МВР отговаря и за недействителните гласове. Пълен абсурд”, завърши Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase