Снимка: Bulgaria ON AIR

Служебният кабинет "Главчев" встъпи в длъжност. А президентът Румен Радев насрочи избори 2 в 1. Промяна имаше само в поста на външен министър, който вече ще заема Стефан Димитров.

"През последните години се нагледахме на много служебни кабинети. Те имаха свръхактивистка роля до степен, че се превръщаха в основен фактор в кампанията. Такова вмешателство не е редно", каза политологът Теодор Славев в "България сутрин".

По думите му правителството е съгласувано с Румен Радев това си личи по някои от назначенията: "Например Мария Павлова, правосъдният министър, чиято политическа кариера от Следствието изгря по време на кабинета на Румен Радев. Другият е Росен Карадимов, който беше назначен в служебно правителство на Румен Радев в Банката за развитие".

Славев определи решението за уволнението на Коцев като логично след станалите скандали. Той уточни, че работата на служебното правителство е да организира изборите и при ситуации на кризи да реагира.

Пред Bulgaria ON AIR събеседникът му - политологът доц. Милен Любенов, коментира, че бързите действия на служебното правителство са били наложителни, предвид ситуацията.

"Очаквано. Румен Спецов остана начело на НАП. Служебното правителство ще бъде по-внимателно в назначенията. Няма да бъдат толкова радикални и крайни, защото от една страна ГЕРБ се опитва да се дистанцира от това правителство. Знакова фигура като Димитър Главчев няма как да не се асоциира с ГЕРБ. По-вероятно е да няма чистка, рязка смяна на зам.-министри, на областни управители, което ще предизвика веднага контрареакция от страна на "Продължаваме промяната" в рамките на кампанията", прогнозира Любенов, който се съгласи, че основната задача на служебното правителство са изборите.

Възможно е съставът на този кабинет да върне доверието в изборния процес, но това ще е трудна задача, смята Славев.

"В изборите участват много играчи, не е само правителството. Тук са политическите партии, гражданското общество, международни наблюдатели. По-високата избирателна активност дава легитимност на процеса. Това е най-силният инструмент срещу купен вот", уточни още Славев.

Доц. Любенов очаква президентът да подпише указ за освобождаването на Живко Коцев от поста на главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

"Продължаваме промяната - Демократична България" направиха една грешка. Трябваше да се дистанцират от самото начало от главния секретар. Не може един професионален ръководител на МВР да влиза в отношения с хора, без да знае с какво се занимават", категоричен е доц. Любенов.

Според Славев една от характеристиките на кампанията ще е компроматната: "Отдавна не бяхме гледали как се използват службите за влияние в политическа кампания, прокуратурата. Големият въпрос не е в личността на Калин Стоянов и Коцев. Ако ги махнем, какво решаваме? Големият въпрос е слага ли чадър МВР".

Отговорността ще се размие при този кабинет с оглед на това, че всички се дистанцират от него, на мнение е Любенов.

"Политическата криза ще продължи. Очаквам ниска избирателна активност", обяви Любенов.

А събеседникът му подчерта важността на европейските избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase