Снимка: БГНЕС

Николай Денков прекара мандата си в опит да изтласка руснаците и затова за него няма да е изненда, ако Москва се опита да удвои усилията си да възстанови влиянието си в страната след разпускането на правитлството. Това пише “Политико” в анализ на свършеното от кабинета “Денков”.

Бившият министър-председател заяви пред изданието, че неговото прозападно и проукраинско правителство е успяло да намали енергийната зависимост на страната от Русия, изгонило е над 80 тайни агенти под прикритието на дипломати и е въвело програма за проверка на фактите за противопоставяне на руската дезинформация.

Денков каза още, че вижда руското влияни през всички тези години и то никога не е изчезвало.

"Естествено, то стана много интензивно през последните 2 години след началото на войната. Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови силното си влияние в България".

Пред "Политико" Николай Денков коментира още, че за България е изключително важно да бъде част от НАТО и ЕС. "Не се колебаем къде принадлежи".

Той очаква руска дезинформация във връзка с изборите през юни, както е било и в миналото: "Начинът да се борим с нея да е предоставяме фактите и да ги интерпретираме на базата на логични доводи, а не на манипулации и дезинформация".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase