Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение, с което предлага на Президента да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев и за освобождаването му от длъжност, съобщиха от правителствената пресслужба.

Правителственото решение е прието неприсъствено.

В момента Живко Коцев е в болница. Очакваше се днес той да получи призовка за явяване в прокуратурата, където да му предявят обвинения по разследването за корупция в митниците. По него Коцев е дал показания, че е общувал с подведените под наказателна отговорност Марин и Стефан Димитрови.

Признал, че дори си гостували и си разменяли подаръци, посочил обаче, че опитвал да вземе информация от тях, тъй като знаел, че се занимават с контрабанда. Очаква се Коцев да бъде обвинен, когато е в по-добро здравословно състояние.

Миналия четвъртък той подаде оставка и ден по-късно я оттегли след разговор с вече бившия премиер Николай Денков. По думите на Коцев той бил подложен на натиск от страна на МВР шефа Калин Стоянов и прокурори да напусне поста си, за което Денков поиска разследване.

Днес и президента коментира разследването за контрабанда на цигари и арестите в Агенция "Митници": "Гледам с умиление как г-н Денков казва: "Той (Живко Коцев) не знае, че това били лоши хора". Какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната и от кого получаваш скъпи подаръци. За мен това е опит един чисто криминален случай да се трансформира в политически с предизборна цел", заяви президентът Радев по повод разследването за контрабанда на цигари и арестите в Агенция "Митници".

"Аз не приемам, че колкото и Денков, Кирил Петков и Атанас Атанасов да си затварят очите за фактите, които изплуват ежедневно около главния секретар Живко Коцев, тези факти водят към закона за МВР и несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен.  Според мен едни толкова мащабни връзки между главния секретар на МВР и мастити контрабандисти е подигравка с държавността", почерта Румен Радев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase