Снимка: БГНЕС

Валутните резерви на Украйна са нараснали през март с 18% до рекордните 43,8 млрд. долара, съобщи в петък централната банка, предаде БНР като цитира Ройтерс.

Страната обаче все още спешно се нуждае от стабилни финансови притоци от съюзниците, като бюджетният недостиг на Киев тази година е за около 37 млрд. долара, посочва агенцията.

След спад във притока на средства по-рано тази година, международната помощ се повиши през март, когато надхвърли нетните валутни продажби и изплащането на валутния дълг на Украйна, се казва още в изявление на банката.

"Имаме рекорд в историята на Украйна по отношение на международните валутни резерви. Това обаче е много временно, но все пак е хубаво", написа в Telegram Ярослав Железняк, първи заместник на парламентарната комисия по финанси.

През март Киев привлече около 9 млрд. долара външно финансиране, включително транш от 4,5 млрд. евро от Европейския съюз.

Киев обаче се нуждае месечно от около 3 млрд. долара чуждестранна, за да изкара 2024 г., заяви министърът на финансите Серхий Марченко.

Украйна изразходва по-голямата част от приходите си за отбрана от началото на руската военна инвазия през февруари 2022 г., оставяйки страната да зависи от западните партньори, за да покрие социалните си разходи.
Републиканците в Камарата на представителите на САЩ все още блокират пакет от помощи в размер на 60 млрд. долара, който е от решаващо значение за бюджета и военните усилия на Украйна, напомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase