Снимка: БГНЕС

Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев ще е готов със състава на Министерски съвет до края на днешния ден, съобщи президентът Румен Радев.

Днес Радев провежда среща с Централната избирателна комисия, за да разбере нагласата и готовността на ЦИК за провеждане на избори "2 в 1" - европейски и национални.

Радев допълни, че утре предстоят консултации с посочения за служебен премиер Димитър Главчев и представители на парламентарно представените политически сили.

Наред с отдавна планираните известни избори за Европейски парламент, в същия времеви период трябва да проведем и извънредни парламентарни избори. Вече призовах господин Димитър Главчев, когото определих за кандидат за служебен министър-председател, да успее в едноседмичен срок да представи състав на Министерския съвет, за да имаме опцията на масата избори „две в едно“, каза президентът.  

По думите му на първо място това може да донесе по-висока избирателна активност. „Която виждаме, че с всеки следващ избор намалява. На второ място, да не разкарваме хората два пъти в рамките на съвсем близък времеви период. На трето място, да спестим ресурси", коментира още Румен Радев.

Едно е желанието на партиите и политиците, съвсем друго е готовността на ЦИК, каза държавният глава.

Президентът Румен Радев посочи още, че от готовността на комисията да организира прозрачни и честни избори зависи след тях да има легитимни институции. "Призовах ви към тази среща, за да уточним предварително вашата реална готовност – какви са ползите, какви са ограниченията при избори "две в едно", каза Радев.

"Имате ли готовност към основния вариант, към който призовах г-н Димитър Главчев? Това е избори „две в едно“ на 9 юни“, попита президентът ръководството и членовете на ЦИК.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова разясни пред държавния глава какви биха били предизвикателствата за организацията на вота и декларира, че ако изборите бъдат "2 в 1", ЦИК ще се справи.

Третият проучвателен мандат завърши с неуспех и сега наред с изборите за Европейски парламент, трябва да проведем и извънредни парламентарни избори. Едно е желанието на партиите и политиците съвсем друго е готовността на ЦИК, каза Радев пред председателя и членовете на ЦИК на "Дондуков" 2.

Призовах ви към тази среща за да уточним предварително вашата реална готовност, какви са ползите и ограниченията за изборите "2 в 1". Можете ли за една седмица да организирате поредни избори с пренастройка на софтуер и цялата процедура, и изпращане в чужбина Имате ли готовност за избори "2 в 1" на 9 юни, попита Радев представителите на ЦИК.

Президентът добави, че предстои отново едно сериозно изпитание и той следва да вземе крайното решение, за да издаде необходимите укази и за европейски изброи, и за избори за национален парламент.

Ако изборите бъдат "2 в 1" ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, няма как да се измени съществуващата обществена поръчка. Ако изборите са на различни дати, ако разликата между двата вида избори е една седмица, ще кажа, че това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения.

В избори за членове на ЕП резултатите се обявяват в срок не по-късно от 3 дни след изборния ден, а до 5 дни трябва да се обявят и имената на избраните членове за ЕП. В изборите за НС резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имената на избраните не по-късно от 7 дни след изборния ден. Дали изборите за ЕП биха били първо, а след седмица избори за НС, това при всички случаи ще доведе до невъзможност да се приемат всички изборни книжа от РИК и СИК в страната и извън страната, повторно да се въведат резултатите от гласуването в ЦИК. Да се направи анализ на несъответствията, да организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващите избори, ако са през седмица. А за машинното гласуване, за секциите извън страната е невъзможно машините да се върнат и да се свалят резултатите, да се заредят със софтуер за следващия избор и отново да се върнат в чужбина, категорична е Нейкова. Разлика от седмица между двата вида избори затова ще създаде сериозни затруднения за целия изборен процес, подчерта Нейкова.

Радев поиска от ЦИК да потвърдят, че могат да се справят с избори "2 в 1".

Аз мисля, че ще се справим и именно поради тези очаквания, предвид ситуацията в държавата, ние подготвяме документацията, така че ако изборите са "2 в 1", когато бъдат насрочени да имаме готовност с първите си решения и изборните книжа, както и съответната хронограма“, каза Нейкова.

"Да, ще се справим при избори "2 в 1"", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase