Снимка: архив, БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова се надява, че номинираният за служебен министър-председател Димитър Главчев ще успее да представи в срок избора си на министри в новия кабинет. Тя обясни обаче, че президентската институция няма поглед към момента върху работата на Главчев.

Още по темата
Запитана дали Димитър Главчев се консултира с президента какви министри да избере, Йотова отговори: "Нямам такава информация и не вярвам, защото според мен президентът беше пределно ясен. Тогава, когато връчи указа на г-н Главчев, че според новите текстове от Конституцията, които, както виждате, се преправят в движение днес с извънредното заседание за новия закон, няма никаква отговорност към съставянето на този кабинет, няма как да носи тази отговорност. Това искаха народните представители - президентът да няма никакъв поглед към служебната власт, независимо от това, че очевидно има нарушение на разделението на властите, постигнаха го. Ние спазваме буквата на закона, такава каквато е тя", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БНТ.

По думите ѝ никога до този момент през най-новата ни история, през целия този толкова труден преход за България няма такова посегателство върху Конституцията.

"България е изправена на ръба не само на политическа, но и на конституционна криза. И това трябва да е ясно на техните съставители. Ще припомня думите на Гиньо Ганев: "Конституцията не е пясък, за да носи отпечатъка на който и да е политик, пък било то и голям реформатор", допълни Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase