Снимка: НС

Председателят на НС Росен Желязков свиква утре извънредно заседание с една точка – окончателното приемане на промените в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ и ДПС. Целта е да може определеният за служебен премиер Димитър Главчев да поеме поста, защото досета тази възможност не съществуваше.

Досега в закона беше записано, че управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ участва, или на международни организации, свързани с нейната дейност. С промените към тези изключения се добавя и заемането на длъжността на служебен министър-председател. Ако някой от шефовете на банката заеме този пост, му се позволява да излезе в неплатен годишен отпуск, докато упражнява функциите на премиер. Така се цели същият човек да може да се върне след това обратно на поста си в БНБ.

Със същия законопроект се правят промени и в Закона за Сметната палата и в Закона за омбудсмана.  За шефа на Сметната палата и омбудсмана и техните заместници се предвижда същата възможност - да изпълняват по изключение длъжността на служебен министър-председател, както и да излязат в неплатен годишен отпуск, докато оглавяват служебно правителство, така че впоследствие да могат да се върнат на досегашните си постове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase