—нимка: Ѕ√Ќ≈—

—ъпредседател€т на "ƒемократична Ѕългари€" ’ристо »ванов за€ви пред ЅЌ–, че не помни кой е предложил текстовете в  онституци€та, които уреждат избора на служебен премиер и назначаването на служебно правителство.

“е б€ха приети в парламента с гласовете на "ѕродължаваме пром€ната - ƒемократична Ѕългари€", √≈–Ѕ и ƒѕ—. ѕрез последните дни посочените в основни€ закон опции за бъдещ служебен премиер, който да бъде избран от президента, станаха повод за критики от държавни€ глава –умен –адев и опозици€та.

’ристо »ванов посочи, че предложението на "ѕродължаваме пром€ната - ƒемократична Ѕългари€" е било редовни€т кабинет с определени ограничени€ да бъде преназначен като редовен. √≈–Ѕ и ƒѕ— обаче са се противопоставили.

"“ози модел не приемам, че тр€бва да бъде об€в€ван за грешка, той е по-сложен за прилагане, но неговата сложност е демократичен елемент да осигури съгласие и баланс, нещо което никой не прави и всички злоупотреб€ват с процеса. “ози модел има сво€ смисъл. јз не искам да се държа като н€кой, който иска да се разграничи от модела", каза »ванов.

ѕрез седмицата лидерът на √≈–Ѕ Ѕойко Ѕорисов за€ви, че за промените в  онституци€та се е доверил на ’ристо »ванов и на министъра на правосъдието јтанас —лавов. "ќпитът да се представи, че н€кой е диктувал на другите, и те милинките като овчици ходели след гегата, е изключително несериозен", зави днес »ванов.

"Ќие б€хме хвърлени на избори преди моделът да бъде доизграден". » добави, че например н€ма «акон за служебното правителство.

»ванов см€та, че други€т проблем е непопълването на регулаторите по нов стандарт с хора, "които разбират, че част от т€хната длъжностна характеристика е евентуално да поемат тази отговорност".

" огато н€кой се по€ви и започне да пелтечи, че жена му не може да спи и той не бил подход€щ, значи не си да подход€щ да заемаш висш конституционен пост", за€ви »ванов по повод думи на заместник-председател€ на —метната палата “ошко “одоров.

—поред лидера на "ƒа, Ѕългари€" президентът води кампани€ за сплашване и истеризиране на ситуаци€та. "“ова не е конструктивно. “ой иска да си върне предишни€ модел и едноличното правомощие да консумира изпълнителната власт. “ова правеше и в момента е заинтересовано лице", за€ви »ванов.

» добави, че е било редно и коректно да се създаде атмосфера,в ко€то всички разбират, че този нов институт тр€бва да се приложи в диалог и със съзнание за отговорност на всички участници в него и да не се истеризира без нужда.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase