Снимка: БГНЕС

"Шенген е голяма победа за България. Нямаше да се случи без общите усилия на министрите в правителството", заяви премиерът в оставка Николай Денков пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген по въздух и вода.

Има ключови министри, но не искам да отделям никого, защото екипната работа е много важна, добави той. Денков посочи, че парламентът също е имал много важна роля.

Още по темата
"Търси се подходящ политически момент, може би, след изборите в Австрия или за Европейски парламент, когато да бъде взето решение”, отговори Денков на въпрос кога ще отпаднат проверките и по сухопътните граници.

Премиерът в оставка посочи още, че Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС, “защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС”.

"Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път", посочи още Денков.

"Шенген не е ограда, добави Денков. Ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това нямаше да се случи", подчерта още той и добави, че има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025.

"Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро", каза още Денков.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase