Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев ще се срещне следобед с председателя на Сметната палата Димитър Главчев, когото вчера определи за кандидат за служебен премиер, за да му възложи за сформира служебно правителство.

Кариерата на Главчев е свързана с партия ГЕРБ. Той е бивш председател на Народното събрание и депутат в шест парламента от партията на Бойко Борисов. От юли миналата година е председател на Сметната палата.

Продължава процедурата около назначаването на служебно правителство, което да подготви изборите за 50-то Народно събрание, след като настоящото не успя да излъчи кабинет. Избор кой да оглави временното правителство президентът направи по новите правила.

Последните промени в Конституцията ограничиха възможностите му до общо 10 фигури на публични длъжности, от които държавният глава трябваше да посочи един. Листата се скъси до девет, след като тази седмица заместник-омбудсмана подаде оставка.

В два поредни дни Румен Радев проведе консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери. Срещна се поотделно с председателя на Народното събрание, с управителя на БНБ и с председателя на Сметната палата. Вчера държавният глава проведе останалите шест срещи – с омбудсмана, с тримата подуправители на БНБ и с двамата заместник – председатели на Сметната палата.

Президентът разкритикува конституционните промени за избор на служебен премиер. Toй коментира, че когато изборът е ограничен не може да доведе до най-добрия резултат.

Пет часа след края на консултациите президентът избра за кандидат за служебен премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев. В 14 часа днес той ще се срещне с държавния глава, който ще му възложи да състави служебно правителство. Не е ясно с какъв срок за това ще разполага номинираният за служебен премиер.

След като Главчев предложи на държавния глава състав на кабинет Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase