За последните три години страната ни е на прага на шести поред парламентарни избори. Тази година те най-вероятно ще бъдат заедно с европейските. В предаването на Bulgari ON AIR политологът Лидия Даскалова и социологът Геновева Петрова коментраха случващото се в политиката и знае ли българинът защо отното отива на избори.

"У нас политиката е непредсказуема. Тя не се върти около това какво трябва да се направи в държавата в перспектива, не се гледа в бъдеще какво да се направи, което да е устойчиво. Гледа се как да има власт. Нашата държава заслужава повече. Тази политическа извадка не успя да каже на гражданите защо отиваме на избори в момента. Това е сериозен проблем. Смятам, че отиваме, защото ГЕРБ прецени, че при бъдещи избори ще имат по-голям шанс. Отново огорчени бяха най-много гражданите за това, което ни се представя", каза политологът Лидия Даскалова в студиото на "България сутрин".

Социологър Геновева Петрова каза, зе гражданите не знаят защо отиваме на избори. "Отговорност за това развитие на нещата имат и двете страни, участващи във формалните преговори. Те продължават да дължат отговор защо се случват тези неща. Така не си помагат с разширяването на общественото си признание. Тепърва ще страдат от това, че поеха риска да управляват заедно. Все пак беше добро решение за ситуацията, в която бяха поставени след миналите избори", заяви тя.

Според Лидия Даскалова за продължилия 9 месеца мандат на предишното правителство комуникацията е останала на заден план. 

"Важно е как ще се убедят хората, че трябва да гласуват. При ниска избирателна активност има много ниска легитимация. Какво ще се промени в комуникацията след вота не става ясно, ако не са се научили да комуникират за тези 9 месеца. Опитни политици се карат за постове и превръщат цялото пространство в престрелка за медиите. При следващата договорка няма ли отново да се отвори темата за постове? Нека преди всичко не забравят, че дължат уважение на хората", коментира тя.

Петрова смята, че предстоящите предизорните кампании и послания ще бъдат различни. Тя прогнозира, че ако изборите са 2 в 1, някои от партиите ще предпочетат да се фокусират върху европейските избори, а друго пък към тези за парламентарната власт.

Предстои да започнат и предизборните кампании. Геновева Петрова смята, че е от съществено значение дали изборите ще се проведат 2 в 1. “Изборни кампании 2 в 1 ще бъдат предизвикателство за всички", добави Петрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase