Снимка: БГНЕС

Смущава ме лековатото отношение към целия процес. Тези, които подкрепиха промените в конституцията, започват да се дистанцират от тях. Това коментира конституционният съдия проф. Янаки Стоилов пред БНТ.

"Хора, които трябва да се придържат стриктно към конституцията, я прилагат, когато тя не им пречи", добави той. При получаването на първия мандат от Мария Габриел заедно с нея в президенството отиде и акад. Николай Денков. "Това не е годеж, на който освен младоженците, трябва да бъдат и най-близките им роднини", образно се изрази проф. Стоилов.  

Вторият му коментар беше по отношение на списъка с имена на кандидат министри, които Габриел представи пред президента.

"Отиде и връчи имена на хора, които не били дали съгласие. Това не е казарма, при която влизаш за две години и не можеш да излезеш", продължи с образните сравнения конституционният съдия.  

Според него големият въпрос бил могат ли да се съвместяват длъжностите при някои от изброените за служебни премиери. "Явно има някои, които са несъвместими", обясни още той.

По думите му, ако се отиде на избори, трябва да се поставят важни въпроси за гражданите.

Първият е, че никога не е имало такъв риск за мира в света, както в вомента. "Прави ми впечатление, че никога в политиката не са попадали толкова случайни хора", постави и вторият въпрос проф. Стоилов. Следващият бил за енергетиката.

Президентът е поставен в ситуация на обвързана компетентност, коментира конституционният съдия за сегашната ситуация, при която държавният глава предлага служебен премиер, а той от своя страна - министрите. "Как би постъпил не мога да кажа, но възникват редица въпроси", добави проф. Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase