Експертът по изборно законодателство Румяна Дечева сподели, че очаква предстоящите ибори в страната да са 2 в 1. В сутрешното предаване на Bulgaria ON AIR Дечева коментира, че най-важно е да отидем на избори с ясното съзнание за какво ще гласуваме, а не срещу кого.

“Нашата страна ужасно изостава от процеса на европейските политики - "зелена сделка", преход към по-ниско въглеродна икономика. Не сме обсъдили как другите 26 страни провеждат евроизборите. Не разбрахме като граждани какво се случи след Лисабонския договор", каза още Дечева.

Тя очаква отново да има проблем със Секционните избирателни комисии, а по думите ѝ отговорността е на политическите партии. "Проблемите са заложени в законодателството. Никъде по света няма на вратата да питат човек с машина или бюлетина ще гласува. Всичко, което минава към нас през политиците, е страх: "Ако не сме ние, знаете ли какво става?!" Нищо не става. Много от решенията се взимат от политиците, без експертност и допитване към обществеността чрез медиите", подчерта Дечева в "България сутрин".

Експертът по изборно законодателство отбеляза, че България е единствената страна, в която параваните са такъв голям проблем. "Никога не се извадиха тези паравани по стандартни размери. Вместо да вървим към опростяване и да говорим за политиката, която решаваме с гласа си, преднамерено говорим за паравани. Винаги можем да отворим Изборния кодекс, но нито една от промените не бива да се залага за тези избори", завърши Дечева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase