Снимка: БГНЕС

Предполагам целият отбор ще отиде при президента. Денков ще вземе папката и ще я върне празна. Това, което се видя е, че поредният ни опит да си спазим уговорката беше отхвърлен от ГЕРБ. Ние се опитахме да покаем какво е да си си спазваш думата и да има  чувство за дълг, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по bTV.

По думите му те са получили поредната щуротия от 7 страници от ГЕРБ за управление. Те показаха, че не могат да си спазват обещанията, поясни Петков. Те искали едни неща, а ГЕРБ - други

"Ние казахме добре, като няма съгласие да се върнем в оригиналната уговорка, защото знаем, че ще се отзовем в същата ситуация и няма смисъл от нови избори, за които ще се похарчат много пари", разказа Петков.

Според него Борисов много умело използва езика на силата и поясни - говоря за политическа сила, не физическа.

"Например те искаха комисия за нотариуса, като се разбра, че ще се ходи на избори, я блокираха. ГЕРБ и ДПС трябва да се явят заедно на изборите, ако са честни.  Имат такава отлична координация заедно", каза Петков.

"Над 100 пъти съм ходил при Борисов. Само веднъж не е канил Пеевски вътре. Те си взимаха решенията заедно. Ние с "Демократична България" заедно. Те са едно цяло", категоричен бе той.

И затвърди, че изборите задължително трябва да са 2 в 1.

"Абсолютно верен е разказът, че искаме друг министър на вътрешните работи. Но им казахме, че ако толкова много държите на Калин Стоянов, ние сме готови да ги запазим. Предпочитам Румяна Бъчварова пред Калин Стоянов", каза Петков.

Според него ГЕРБ-СДС наистина много държат на Калин Стоянов.

"Той ни беше подаден от Мария Габриел. Приехме го, защото смятахме, че е безпартиен. Разбрах, че нещата са различни, когато смени 18 директори на ОД МВР без да го съгласува с правителство. И никой не ни се обади от ГЕРБ, за да ни пита за това. Тогава разбрах, че той ги е съгласувал с ГЕРБ и ДПС. Той се справи нелошо за Шенген, направи някои добри неща", призна Петков.

Той е разочарован от Мария Габриел, защото не е успяла да издържи на партийния натиск.

"Тя бе натисната да вкара нови имена в папката с министри, които не бяха съгласувани. ГЕРБ и ДПС желаят България да бъде същата както по времето на тяхното управление. Това е светът, в който те се чувстват комфортно и имат контрол. Ако ние сме първа политическа сила, ако хората ни дадат възможността да продължим нашата реформа, те ще се съобразят… Те не са лоши хора, но ги и е страх от миналото", заяви Петков и добави, че иска да имаме система, която да не позволява на политиците да правят незаконни неща.

Той заяви, че Борисов е направил една лоша сделка за ГЕРБ преди девет месеца и не можеше да я удържи.

"Той през цялото време искаше да предоговори тази сделка за 18 месеца. През цялото време си спазвахме думата. Няма как да сме партньори с хора, които непрекъснато си сменят основните позиции", каза Петков и подчерта, че ПП-ДБ няма да управляват с никой, който не е готов да реализира реформите в службите и регулаторите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase