Мария Габриел оттегли кандидатурата си за министър-председател с първия мандат, който ѝ беше връчен от президента Радев. В студиото на Bulgaria ON AIR ситуацията коментираха политологът доц, Татяна Буруджиева и социологът Елена Дариева.  "Няма начин в политиката някой окончателно да се откаже от властта, която са му дали избирателите. Това е червената линия в политиката. Ако това го направиш, след това може да си ходиш", коментира политологът в студиото на "България сутрин". Тя подчерта, че в политиката няма безкрайни подаръци и не може да се иска 70-80% власт.

"Промени винаги има на едни избори. Дали първият и вторият ще останат първи и втори, никога не са с едни и същи депутати като бройка. Както върви политическият процес, битката за второ-трето-четвърто място ще бъде много жестока", очаква доц. Буруджиев.

Пред Bulgaria ON AIR социологът Елена Дариева изрази мнение, че е минимален шансът за споразумение и следващ кабинет в рамките на това Народно събрание като посочи и причините за провала на преговорите -
асиметричното ниво, с което са влезли двете формации в разговорите, воденето на разговори през медиите, постоянните ултиматуми.

"Политическата логика е предсрочни избори. Въпреки че политическата логика е това, което ярко отсъства последния месец. Не очакваме да се харесват, а да гарантират редовно управление, което да не ни отдалечава от стратегическите цели за страната", заяви Дариева. Очакванията ѝ са политическите скандали да доведат до отлив на гласуващи.

"Партиите с твърди ядра виждат интерес да свалят избирателната активност. Това има негативно влияние върху цялото общество, ако изберем следващото НС при ниска активност, това се отразява на легитимността на самия парламент. Имаме индикатор "разочарование от собствената политическа сила" - от него ясно се вижда, че делът на разочарованите след ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са приблизително равни, разочарованието е най-високо сред избирателите на БСП, при която текат неблагоприятни процеси", допълни социологът.

Доц. Буруджиева посочи, че който не отговаря на очакванията обикновено е губещ на изборите. "Най-излъгани са хората, подкрепящи ПП-ДБ, вече четвърта година не се провижда промяната, която ги изкара през 2020 г. Когато нямаш достатъчно много легитимност, трябва да вървиш по друг път да постигнеш целите си. Не може с тропане по масата и управление все едно имаш цялата власт", каза политологът. По думите ѝ българите отдавна не избират спасител, не очакват някой да направи "голямо цунами", а гледат за "малки спасителчета".

"Задълбочаващо е разочарованието и отказът от политиката. Да се разчита на твърдия електорат е губеща стратегия. Нараства делът на българите, които не се чувстват представени от институциите. Това са близо половината от пълнолетните български граждани", каза още Елна Дариева. Двете се обединиха около тезата, че сме свидетели на надпревара кой да излезе виновен за отиването на предсрочни избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase