Снимка: БГНЕС
fallback

Народното събрание трябва да постави акт по указа на президента Румен Радев, който да съдържа предложение за избор на министър-председател и последвало заявление за отказ от кандидата. Едва след като НС се произнесе, Румен Радев може да продължи  конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

Като втора по големина парламентарна група коалицията ПП-ДБ ще получи втората папка с мандата. Все още не е ясно кога от коалицията ще направят изявление. Вчера Николай Денкое апелира ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца без промени в кабинета, с премиер Мария Габриел до влизане в Шенгенското пространство и еврозоната.

По-рано днес Мария Габриел подаде заявление, с което оттегли кандидатурта си за министър-председател и да състави кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Никола Ников

преди 1 месец

Ако Президента направи това, което е обявено ще наруши Конституцията. Втори мандат се връчва, когато първият не е изпълнен. Първият е изпълнен и Указът на Президента е в Народното събрание, където трябва да се постигне съгласие. Ако не се постигне съгласие, се задейства чл. 99(5) от Конституцията на Република България: служебно правителство и избори!!

34

Още утре следобед!

преди 1 месец

Процедурата трябва да се задейства и да приключи на 9 април със назначаване на служебен кабинет, за да се организират избори 2в, за да не харчим излишни пари1! За целта партиите в НС трябва утре след гласуването с декларации да заявят ще подкрепят ли правителство с мандата на ПП-ДБ или не!

33

Възмутен

преди 1 месец

Виновникът за всичко случващо се през последните години. Неговите рожби мераклии за власт, с нова издънка: искаме това, искаме онова, не даваме нищо, което докопахме за 9-те месеца и ...ето нови избори. Какво значат за политиците ни няколко милиона за избори? Какво, че ние обикновените събираме капачки за линейки и ковьози, пари за лечение на болни в чужбина, които нашите отлични лекари и медицина не могат да направят. Важни са болните ви амбиции за ВЛАСТ!

fallback