Снимка: БГНЕС

Тази вечер "Продължаваме промяната" имат национален съвет. Такъв имат и от "Демократична България". Те ще обсъждат втория мандат и ще обявят решението си утре сутринта. Това обяви Кирил Петков.

"Преди девет месеца имахме джентълмеско споразумение, при което се ротират премиерите, а министрите се сменят само по взаимно съгласие. На 17-ти март Мария Габриел ни предложи същото. Но без да подпишем споразумение за реформи. Вчера акад. Денков предложи ротация на премиерите, без смяна на министрите, но със подписване на споразумение. Като махнете цялата мъгла от преговорите, всъщност какво се оказва - единствената разлика е споразумението", обясни той.

Според него ГЕРБ не са готови да направят реформи в съдебната система, в службите и регулаторите.

"Поемаме си отговорността за втория мандат. Ще направим правилните ходеве. Аз ви гарантирам - нито ще се крием зад преговорни екипи, нито ще се правим, че ни няма", посочи Петков.

Той съобщи, че тази вечер от коалицията ще обсъдят на заседанието как ще подходят с втория мандат.

По-рано днес Мария Габриел подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет.

На извънредно заседание утре Народното събрание ще гласува мандатът за правителство с премиер Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен.

На брифинг вчера Габриел обяви, че ще изтегли номинацията си днес, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат.

Снощи Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на МС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase