Снимка: БГНЕС

Аз спазих обещанието си и подадох оставка на 6 март. Преговорите показаха, че нямаме съгласие за смяна на министри. Съгласно договорката ни трябва само от и Мария Габриел да сменим позициите си. Обръщам се към ръководството на ГЕРБ и им напомням към даденото преди девет месеца обещание. Да спазят дадената дума, да подпишат споразумението и да гласуваме правителство с премиер Мария Габриел и без смяна на министри.

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в обръщение към нацията. То е в отговор на думите на Мария Габриел от по-рано през деня. Тя заяви, че ГЕРБ ще се оттегрят от преговорите и няма да подкрепят втория мандат.

Денков настоя Мария Габриел да е премиер, а министрите да не се сменят.

"Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано, и ние сме готови да го подпишем. Обръщам се към ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума - да подпишем споразумението, и да гласуваме правителство с министър-председател и външен Мария Габриел без да променяме състава на МС. Колеги от ГЕРБ-СДС, Ваше е решението. Ще се отметнете ли от даденото преди 9 месеца обещание, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата в пореден цикъл от избори", попита премиерът в оставка. Единственото, което се очаква от Вас днес, е да спазите думата си и да изпълните своя дълг към хората и България", завърши Денков.          

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase