Снимка: БГНЕС

Ще има ли правителство на Мария Габриел така и не става ясно и в петък, въпреки че вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде срок до днес на ПП-ДБ да се извинят и да преосмислят позицията си.

В четвъртък от ПП-ДБ пък отговориха на ГЕРБ, че те трябвало да възобновят преговорите.

Точката за гласуване на проектосъстава на правителството така и не беше включена в дневния ред на парламента за днес, а в 10 ч. Шефът на НС Росен Желязков даде почивка до 11 ч., когато ще започне редовния парламентарен контрол.

Лена Бориславова от ръководството на ПП-ДБ вчера прогнозира, че от ГЕРБ се канят днес да предложат НС да гласува само Мария Габриел за премиер без състава на кабинета.

Това обаче не се случи.

По-рано днес от Брюксел премиерът в оставка Никола Денков коментира, че Борисов се е скрил от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Това, което чух, че има идея да се вкара за гласуване само Мария Габриел като министър-председател би било груба грешка, защото отново ще изнасили конституцията. Съгласно конституцията министър-председателят и Министерският съвет се гласуват в един акт. Ако това бъде направено, означава, че само се симулира някаква дейност, която ще обърка още повече хората", каза още той.

Според него единственият вариант за изход от ситуацията е ГЕРБ и ПП-ДБ отново да седнат на масата на преговорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase