Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ атакуваха многократно финансовия министър в оставка Асен Василев по време на дебата за решение, с което го задължиха да намери средства за стабилизиране на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Решението беше внесено от ГЕРБ и ДБ, като в мотивите към доклада е записано, че с писмо от 28 февруари 2024 г., председателят на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" информира министъра на финансите за наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения съгласно Закона за енергетиката.

Още по темата
"През последните години финансовият министър „обезкърви“ българската енергетика като източни от Българския енергиен холдинг 3,5 милиарда лева и 847 милиона от Фонд „Сигурност на електроенергийната система". Средствата са използвани за покриване на дупки в държавния бюджет в резултат на грешни политики на финансовия министър в мандатите на ПП и ПП-ДБ", посочиха вносителите на решението Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Според тях сега решенията са две - или КЕВР да повиши цените на тока за битовите и промишлените потребители, или финансовият министър да предприеме мерки по осигуряване на финансовата стабилност за преодоляване на образувания дефицит.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че за последните три години става дума „за над 5,4 милиарда лева, това са пари взети от енергетиката и са похарчени за незнайно какво, но не и за компенсации за бизнеса за ток“.

Това са средства в размер на 3% от БВП, пресметна той.

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че всеки финансов министър ще е успешен, ако всяка година енергетиката му дава по 800 милиона, само че тези пари са нужни за електроенергийната система.

Красимир Вълчев от ГЕРБ коментира, че тепърва ще се връщат дълговете на Асен Василев.

"Както каза един колега, никой няма да иска да е финансов министър след Асен Василев като знаем колко дългове има за връщане", отсече той.

"Това е факир, магьосник, който е измислил начин 40 години да плащаме повече от това, което събираме", настоя Вълчев. Според него няма човек, който да е направил повече от Асен Василев за невлизането ни в еврозоната.

Съпартиецът му Радомир Чолаков припомни, че Асен Василев е похарчил 9 милиарда за 9 дни. "Този човек Асен Василев има системно поведение тази държава да я банкрутира и да я направи парий", обвини той.

Левият Георги Свиленски му отговори, че Асен Василев е бил избран за финансов министър с гласовете на ГЕРБ.

"Ние два пъти поискахме вот на недоверие, а вие не ни подкрепихте. Не само това, след като разкрихте тази лудост, само преди три дни го посочихте за финансов министър. Как да обясним на българските граждани това нещо?", коментира социалистът.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ посочи, че тази точка е вкарана извънредно, за да бъде атакуван финансовия министър. "Дисбалансът не е от вчера и не е от това, че някакви средства от фонда са отишли обратно в бюджета", посочи той.

Искрен Митев от ПП-ДБ заподозря, че "цялото това представление е атака срещу Асен Василев".

"Излезте и си кажете, че искате да има предсрочни избори", призова той Делян Добрев от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase