Снимка: БГНЕС
fallback

Правителството одобри допълнителни 49 000 000 лв. за увеличение на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши училища .

Благодарение на финансирането ще се увеличат възнагражденията на 2 271 представители на академичния състав на БАН и 12 070 представители на академичния състав в 33 държавни висши училища. Одобрените средства са част от усилията, които държавата полага за развитието на научноизследователския сектор и академичния състав и са свързани и с подобряването на качеството, резултатността и ползите от изградения научен и експертен потенциал на страната.

Средствата за повишаване на заплатите ще позволят да бъдат привлечени изследователи, да се стимулира качеството на публикационната и издателската дейност, както и на научната експертиза в помощ на държавните институции.

Очакваният резултат от увеличението им е учените бъдат мотивирани да въвеждат нови методи на преподаване, базирани на усвояване на компетентности, както и да се насърчават на повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе и до развитие на академичния състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

До 33 и 34

преди 1 месец

Навсякъде ги има такива, защо си мислите, че са само в БАН? И в нашия Институт се вихри най-*** същество на курса. С наглост и хитрост стигна до доцент, 20 човека работят за нея и я пишат в статиите си. Аз още съм главен асистент, но не ми пука. Работя за себе си.

33

Анонимен

преди 1 месец

В N35 замениха със звездички названието на нещо, направено от гума и предназначено за обуване вместо обувка.

32

Как да одобря ...

преди 1 месец

И след няколко месеца тази се яви на кандидатдокторантски конкурс и разбира се го спечели. Докато аз работех като обикновен специлист и правех свободна докторантура - на самостоятелна подготовка, един от водещите учени в нашия институт написа дисертацията на тази неумна женица, бяха го определили за неин научен ръководител. Защити дисертация преди мен, а след като защитих и аз трябваше да слугувам и на нея, и на още две роднини на професори. Заради наглостта им по конкретен повод напуснах БАН.

fallback