Снимка БГНЕС, архив

Трябва да го запомним с това, че беше силен, добър, мъдър, истински духовен водач на българите в трудни времена. Това каза премиерът в оставка Николай Денков пред Синодалната палата, попитан с какво ще бъде запомнен българският патриарх Неофит.

Когато имаше разделение, той беше този, който със спокойствие и благост правеше това, което зависи от него, за да бъдем обединени и за да търсим заедно решение в трудностите, които срещаме, заяви още министър-председателят в оставка.

Имаме вече съгласие със Светия синод по тяхно желание утре и вдругиден да бъдат дни на траур, каза още Денков.

Преди да говори пред медиите премиерът в оставка остави послание в съболезнователната книга за кончината на патриарха. В книгата за съболезнования в Синодалната палата премиерът е написал:
„Вечна памет на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит! Със своята мъдрост, скромност и доброта той беше радетел за благотворните отношения между Българската православна църква и държавата. Дължим му благодарност за личния пример, с който ще го запомним като достоен духовен водач, в името на разбирателството и благоденствието на нашия народ! Светъл да е пътят му!“, съобщиха от Министерския съвет в оставка на официалната страница на институцията във Фейсбук.

По-рано от правителствената информационна служба информираха, че Министерският съвет в оставка ще вземе днес решение за обявяване на 15 и 16 март за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase