Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ и ПП-ДБ се разминаха в позициите си относно това кога трябва да се увеличат заплатите на преподавателите в държавните висши училища, както и в стипендиите на докторантите.

От ГЕРБ настояваха това да стане още през тази година, а от ПП-ДБ поискаха увеличението да е от 1 януари следващата година, за да може нужните средства да бъдат заложени в бюджета, като спорът в пленарната зала относно промените в Закона за висшето образование на второ четене продължи над четири часа.

В крайна сметка предложението на ПП-ДБ беше отхвърлено, така че заплатите в университетите ще се увеличат след месец .

Според министъра на образованието в оставка Галин Цоков обвързването със средната работна заплата ще повиши качеството на преподаването и на научните изследвания, защото дава предвидимост.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ коментира, че заплатите трябва да се повишат, но въпросът е откъде ще дойдат тези 206 милиона лева през март, за да стане доброто намерение реалност.

"Дават се пари на калпак, а не за качество. Кой определи, че това е справедливият размер за увеличение", каза той и настоя, че увеличението трябва да стане факт с бюджета за следващата година, а не за тази.

Борислав Гуцанов от БСП го репликира с въпроса какви анализи са имали управляващите, когато са одобрили поредната помощ за Украйна.

"Значи за тях може, а за висшето образование не може", скочи той.

Според Искрен Митев от ПП-ДБ, ако след месец се увеличат заплатите, това ще взриви бюджета и България няма да успее да отговори на изискванията за еврозоната.

Манол Пейков от ПП-ДБ посочи, че е редно да има ръст на възнагражденията от следващата година. Той призна, че от 27 години живее с преподавател.

„До преди две години съпругата ми имаше заплата по-ниска от тези в средните училища. Но има ред как трябва да се случат тези неща. Консенсус имаме, че това трябва да се случи, но нямаме консенсус откога да се случи“, настоя Пейков.

"В момента, в който разбутаме този бюджет, нещо някъде ще пострада", предупреди той.

Мехида Хамза от ДПС отсече, че ако се спазваше стратегията за развитието на висшето образование, нямаше да се стигне дотук.

"С днешното решение на МС да отпаднат таксите за студентите държавна поръчка, това значи разбутване на бюджета и няма нужда от обвиненията ви тук", коментира тя.

Левият Румен Гечев посочи, че с увеличаването на заплатите, възнагражденията на преподавателите и изследователите ще се приближат поне малко до европейските стандарти.

С промените в закона средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища няма да е по-ниска от 170% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.

Стипендиите на докторантите ще са в размер не по-нисък от 125 % от минималната работна заплата за страната.

Минималната основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се определя ежегодно с акт на Министерския съвет в размер не по-малък от 125 % от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase