Снимка: БГНЕС
fallback

Няма засилен миграционен натиск, напротив - има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск в сравнение със същия период на миналата година, увери министърът на вътрешните работи в отавка Калин Стоянов.

От началото на тази година до момента 5 200 опита на незаконно влизане през границата с Турция са предотвратени, а за същия период на миналата година са били 15 600.

Oще по темата
Във вътрешността на страната са задържани 260 мигранти от началото на годината до момента, а са за същия период на миналата година – 1260.

"А на коментарите на БСП за върнати от Германия с полет с мигранти вече обясних, че става въпрос за шестима български граждани, родени тук, с български паспорт, извършили различни престъпления в Германия и след това са върнати в България. Възниква въпросът- защо са върнати с полета с мигрантите, ами в Германия правителствения самолет ли да пратим?", обърна се Калин Стоянов към социалистите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък скочи и призова никой да не вярва и на една дума на министъра в оставка. Тя се позова на официална справка на МВР до депутатите, в която пише че само през януари 396 граждани на трети страни са приети у нас, от които 211 в страната.

Председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Мариана Тошева уточни, че в центровете се настават лица, подали молба за закрила, а не мигранти.

"Те се настаняват в центрове от отворен тип, а охраната се извършва от частни охранителни фирми. Най-старият център от 30 години е този в "Овча купел", той се намира между жилищни блокове и там охраната изпитва затруднения още от 2022 г. Още от тогава се обмисля центърът да се охранява от МВР", посочи тя.

При настаняването на бежанците се определя зона за придвижване, като в центровете в София тя е само в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 1 месец

Ако вместо това охраняват НБУ и училището, което се намира наблизо, няма да има опасност онези да посягат на български девойки, както вече им стана обичай.

79

Хайде, бе?

преди 1 месец

Ресурс на МВР ще бъде ангажиран да пази онези от народната любов, която те с действията си са заслужили напълно. По същото време някъде другаде може да има нужда от полицаи, но те няма да са наблизо, защото ще вардят "бежанци". А не е ли по-целесъобразно да патрулират наоколо, за да не се налага жените от квартала сами да си слагат вечерен час като за деца до 10-годишна възраст? Тя ще работи и ще плаща данъци, за да има за хрантутене на "бежанци", а те ще я причакват в тъмното? Откъде накъде?

78

Анонимен

преди 1 месец

Този изкопа една огромна бездна в Мвр... Хората му са се превърнали в улични бандити в пагони. МВР патрулките дори не спират на пътя като преминават граждани. Най-големите разбойници в България. Всеки ден почти става инцидент с учаастие на мвр и Калин Стоянов.

fallback