Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера в оставка Николай Денков коалицията ПП-ДБ е понесла щети от управлението, но си е струвало заради развитието на страната.

„Преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически щети, но според нас си струваше, защото сега след два бюджета, промени в Конституцията, развиване на инвестиционните проекти, с отпушване на основните проблеми, смръзни с енергийния преход и осигуряване на финансирането за тях, явно си е струвало усилието“, каза той по време на консултациите при президента Румен Радев преди връчването на мандата за съставяне на правителство.  

„Понесохме политическа щета и то не само защото опозицията се държеше като опозиция, но и защото и другите политически сили решиха да използват популистки подход, за да печелят“, коментиа Денков.

Той призна, че отношенията с ГЕРБ са сложни, но това е било очаквано.  
По думите му от двата документа – меморандума на ПП-ДБ и споразумението на ГЕРБ, който са тема на преговорите, зависи как ще изглежда споразумението оттук нататък.

„Докато не е договорено всичко, нищо не е договорено, така че ние трябва да продължим с усилията си. Има разбиране от другата страна, че тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършили, със задвижването на тези регулатори, които не работят. Предстои обсъждане и на възможен персонален състава на МС“, каза Денков.

Относно въпроса на Радев имат ли нужда ПП-ДБ още време преди той да ръчни мандата за съставяне на правителство, премиерът в оставка посочи, че само то държавният глава зависи как ще процедира.

„Ние смятаме, че всъщност изцяло във Вашите правомощия е как ще действате, не е наша работа да се опитваме да се месим активно в тази процедури, но е добре България да има стабилно правителство, което да продължи с реформите защото това ще е от полза за хората“, посочи Денков.  

Според президента Румен Радев ПП-ДБ в последните д месеца основно са носили отговорността за управлението  на страната, защото договорката с ГЕРБ е партията да има само един представител, а с ДПС си осигурили подкрепата за промените в Конституцията.
„Сложните отношения с ГЕРБ остават и дори по време на вашите преговори“, коментира президентът.

Той постави няколко въпроса на ПП-ДБ.

„Склонни ли сте да продължите пътя, който избрахте преди 9 месеца или ще преразгледате отношенията с партньорите си, ще има ли механично сливане на меморандума, който вие предложихте и споразумението на ГЕБ или отиваме към нов документ, така че да имаме устойчивост на едно бъдещо управление? Готови ли сте да подкрепите правителство на ГЕРБ или при евентуален провал  на преговорите ще сформирате правителство с втория мандат и имате ли нужда още време, както поискаха от ГЕРБ“, попита Радев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase