Снимка: БГНЕС

Моята януарска заплата от 2756 лева дарих за изграждането на нов православен храм в район „Люлин“ на името на св. патриарх Евтимий Търновски. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си.

Той обясни, че е разбрал за храма по време на общественото обсъждане на бюджета на София, когато граждани са разказали за неговото изграждане и са поискали подкрепа. Още тогава обещах, че ще направя лично дарение за строящия се храм, посочи Терзиев.

По думите на кмета в България няма друг храм на името на св. патриарх Евтимий, също така това е и най-големият православен храм, който се изгражда през последните 30 години. Основите и първата плоча на храма вече са готови, закупени са и камбаните, обясни Терзиев. Той посочи, че ще се радва, ако повече хора се включат със дарения, защото изграждането на църкви е дело на общността, а храмовете са място, което ни учи на доброта, честност и смирение, смята кметът.

Февруарската си заплата на стойност 3014 лева кметът на София Васил Терзиев е дарил за Велислава Спасова. Кметът обясни, че е научил за момичето по време на събитието „Студент на годината“, организирано от Националното представителство на студентските съвети. Велислава е студентка в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Диагностицирана е със Сарком на Юинг. С дарената си  заплата искам да дам кураж на нея и на близките ѝ, посочи кметът. Той апелира и други хора да помогнат на Велислава, за да може скоро да пребори болестта и да продължи своето обучение и кариера след това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase