Снимка: БГНЕС

Общ преглед

С депозираната от мен оставка отправяме покана преговорите да започнат веднага, заяви премиерът Николай Денков пред депутатите, които обсъждат днес освобождаването му от поста, който след него трябва да заеме вицето Мария Габриел от ГЕРБ.

"Вчера подадох оставката си и това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация, с която редовното правителството заработи преди 9 месеца. Съгласно споразумението премиерите се сменят на ротационен принцип. Въпреки че диалогът между партиите във властта не веднъж беше взривяван и блокиран до този момент изпълняваме всички точки от декларацията и остава да изпълним и последната точка, която е за сформиране на група за номинации за попълване на състава на регулаторите и е време да направим заедно и тази важна за хората стъпка и да покажем уважение към гражданите като извървим докрай реформите, за които поехме ангажимент“, посочи Денков.

"Нужно е да имаме политическа смелост, за да направим съдебната реформа, за да имаме независими съдии и прокурори, а не фалшиви нотариуси в правосъдието, за да започнат регулаторите да изпълняват ангажиментите си, а не да са бухалки", каза премиерът.

Той заяви, че в следващите дни министрите ще отчетат постигнато до момента.

Денков се похвали с редица постижения. Сред тях той посочи ръста на икономиката, увеличението с 30% на чуждестранните инвестиции, понижаването на инфлацията, ръста на доходите, безплатните карти за транспорт за учениците до 14 години, електронните извинителни бележки за училище, подобряването на пътната инфраструктура, приемането по море и въздух в Шенген.

"Бюджетът е с фокус върху хората и отговаря на критериите за еврозоната. Правителство ще продължи да изпълнява служебните си задължения и да работи както в момента за важните приоритети за хората като повишаването на доходите, сигурна среда и утвърждаване на позициите ни в международен план", обясни Денков и напусна НС, за да отиде на заседанието на МС, което започва в 10 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase