Политическият актив на ГЕРБ се събира на национално съвещание днес, а лидерът Бойко Борисов ще представи проекта за Споразумение за съвместно управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Форумът се свиква ден преди датата, на която се очаква премиерът Николай Денков и кабинета му да подадат оставка, за да започне процедурата по ротацията.

"Това споразумение не бива да е разпределение на министерски кресла. Именно това беше аспектът на меморандума, който лидерът на ГЕРБ и Мария Габриел остро критикуваха. Не очаквам да става дума за разпределение на министерски кресла и позиции в регулатори. По-скоро ще става дума за програмни цели, времеви периоди и ясно дефиниране на отговорности", коментира политологът проф. Румяна Коларова пред Bulgaria ON AIR.

Тя очаква предложението за коалиционно споразумение да бъде подлежаща на промяна рамка.

"От 8 март нататък ще има вид диалог кое е приемливо и как ще бъде приемано, освен ако предварително не са обсъдили компоненти от това споразумение", отбеляза проф. Коларова.

Политологът проф. Мария Пиргова се съгласи, че това предложение на ГЕРБ ще бъде рамка, а самият меморандум също е бил нещо много общо.

"Проблемът е, че това управление не може да извоюва своята легитимност. Страните на сглобката закъсняха много. Страната навлиза в парламентарна, политическа и социална криза. Геноцид към диабетиците, несправяне с много проблеми, които водят до огромни заплахи за живота на населението и бизнеса. Не можем да решим проблемите в земеделието. Меморандумът и предложението на ГЕРБ нямат общо с дневния ред на обществото. Разминаването продължава да се задълбочава, обществото няма да издържи дълго на този театър", заяви тя.

Проф. Пиргова очаква партньорите в управлението да се споразумеят и да не се стига до предсрочни избори.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase