Снимка БГНЕС

"За всички депутати, министри, членове на ВМРО-ДПМНЕ името Северна Македония е неприемливо. В нито една своя публична изява те не казаха Северна Македония, каквото е конституционното име на страната ни. Но получават заплата в парламента и в местното самоуправление под това име - Северна Македония. Ако не признаваш добавката Северна, значи оспорваш Преспанския договор. Добре, каква тогава е алтернативата?", заяви президентът на Северна Македония и кандидат за втори президентски мандат Стево Пендаровски в интервю за ТВ Сител, предаде БТА.

Пендаровски поясни, че ако ВМРО-ДПМНЕ успее да накара България да промени конституцията си, за да впише в нея "македонското малцинство в страната", ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

"Пречи ми, когато някой с години лъже хората. Излиза, че "тези са неспособни, а ние не само, че ще променим преговорната рамка, но и ще включим македонците в българската конституция". "Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи, но кажете какъв е този вълшебен начин? Как ще ги впишете в конституцията? С правителството?

В българското правителство днес ключов фактор е Бойко Борисов, който подписа през 2017 г. договора за приятелство и добросъседство. И сега този човек трябва да каже, че този договор не съществува, дайте да направим нов, който е по-добър за македонците? - Не вярвам в това. И трябваше по такъв пародиен начин да кажа на ВМРО-ДПМНЕ да не ни лъжат, гледайки ни в очите. За да включите македонците в българската конституция трябва тя да бъде променена, защото в нея няма малцинства. Не мисля, че и световните сили могат да променят българската конституция, какво остава за опозиционната партия, която си мисли, че е фактор номер едно в света", каза Пендаровски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase