Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес отбелязваме 146 години от Освобождението на България, а връх Шипка е мястото за почит към загиналите за свободата на родината.

3 март е денят и който поставя началото на третата българска държава с подписването на Санстефанският мирен договор.

За първи път празникът се отбелязва на тази дата през 1917 г.
Първото празнуване на Освобождението е още на следващата година след него. На 19 февруари 1879 г. във Велико Търново е отслужен молебен за загиналите български и руски воини, както и в прослава на цар Освободител. Това е и единственият път, в който честванията са в старата столица Велико Търново.

В продължение на 38 години празничната дата е на 19 февруари. Първоначално празнуваме възшествието на престола на руския император Александър II и подписването на Санстефанския договор, а не свободата си.
Едва през 1988 г. 3 март се превръща в официален празник. През 1990-а г. става и национален.
С тържествено честване край Паметника на свободата на връх Шипка ще бъде отбелязан днес Националният празник . Домакин на тържествата тази година е Община Казанлък. Те ще започнат в 9:30 часа с благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприна в храм-паметника “Св. Рождество Христово” в Шипка.

В 11:00 часа в подножието на Паметника на свободата ще бъде прожектиран филмът “Опълченците на Шипка”, след което ще започне церемонията по тържествено отбелязване на 146 години от Освобождението на България. Отслужена ще бъде заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя пред монумента в знак на признателност към саможертвата на героите. Програмата ще завърши с концерт на квартет “Армейска песен”.
В церемонията ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово. В честванията ще участва и председателят на Парламента Росен Желязков, информират от пресцентъра на Народното събрание. Той ще присъства на благодарствения молебен в храм-паметника в Шипка, след което ще се включи в тържествата на историческия връх и ще произнесе слово пред Паметника на свободата.

Във връзка с Националното честване на Трети март в региона е въведена временна организация на движението. Транзитното движение през прохода “Шипка” е ограничено и ще бъде пренасочвано към Прохода на Републиката до 18:00 часа днес. За всички участници в празненствата движението се осъществява еднопосочно от Казанлък и Габрово към върха в часовете от 6:00 до 12:30 ч., като паркирането се извършва по разпореждане на органите на МВР. От 12:30 до 18:00 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Казанлък и Габрово.
Организаторите от Община Казанлък са осигурили безплатни автобуси за всички желаещи да се включат в честването. Те ще тръгват от центъра на града към паметния връх в часовете от 7:00 до 9:00 ч. Организиран транспорт има и от площад “Възраждане” в Габрово. Автобусите тръгват от площада в 8:30 ч. и ще стигнат до предела на прохода “Шипка”, съобщиха от администрацията.

По повод Националния празник Паметникът на свободата ще работи днес с вход свободен и с удължено работно време. Той ще отвори врати за посетители след края на тържествената част и ще работи до 19:00 часа, информираха от Национален парк-музей “Шипка – Бузлуджа”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase