Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Депутатите изслушват днес премиера Николай Денков във връзка с посещението му в Украйна, както и министъра на отбраната Тодор Тагарев.

От БСП настояват министър-председателят да разясни думите си в Киев за сключване на двустранното споразумение за сигурност с Украйна и дали това предполага готовността на България да предостави войска.

Хамид Хамид от ДПС предложи към изслушването на Денков да се включи и това на министъра на отбраната Тодор Тагарев и то бе прието.

Корнелия Нинова изрази притеснения относно възможността България да изпрати жива сила на фронта в Украйна и затова поиска изслушване на Денков.

„В контекста на срещата на европейските лидери в Париж, разчитаме като готовност да се предостави войска. Знаете, че в Париж президентът Макрон направи изявление, че макар и да не е постигнат консенсус сега и веднага, в бъдеще стои открит въпросът за предоставяне на жива сила по двустранни споразумения между държави - членки на НАТО и Европейския съюз и Украйна“, каза Нинова.

Денков от своя страна пък контрира като каза, че темата за изпращане на войници от България не е дискутирана с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което увери, че помагаме на Украйна само с техническа помощ и че жива сила няма да се праща.

Напрежение има и около военния министър Тодор Тагарев след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че министърът е неработещ, че БТР-ите, които бяха гласувани в пленарна зала да се изпратят към Украйна все още са тук и че Тагарев трябва да бъде сменен. Председателят на ДПС Делян Пеевски пък определи свършената му работа като нулева.

За оставката му призоваха и от опозицията. Тагарев пък каза, че няма смисъл да подава оставка сега, след като премиерът Денков ще подаде на 6 март във връзка с ротацията. От ПП изразиха учудване от исканата оставка на Тагарев, тъй като партньорите на България много харесвали военния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

119

taschunka witko

преди 2 месеца

По-голям *** министър председател не е имало

118

Анонимен

преди 2 месеца

Ако България изпрати войски този път разпарчетосването на страната няма да ни се размине

117

Анонимен

преди 2 месеца

Денков даде меча за убийството на Путин на Зеленски. Хора немаме за даване. Да си мушка с меча сам.

fallback