Снимка: БГНЕС

Националното сдружение на общините ще настоява Министерството на регионалното развитие и благоустройството да подготви програма, по която да бъде обезпечено финансирането за саниране на жилищните сгради, които останаха извън класирането за държавната помощ.

Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, който беше преизбран за трети мандат за председател на Управителния съвет на сдружението, предаде БНР.

Вече са проведени разговори в тази посока с регионалния министър, поясни днес пред великотърновските общински съветници Даниел Панов.

"Също така уверение ни даде министърът на финансите за трите фонда, които в момента се създават до края на май, за да може всички сгради, които мисля, че са 66 000, останали за изпълнение в следващите няколко години, като 2140 са тези, които са в резервния списък – най-вече те да бъдат включени с финансиране по тези три фонда“, каза Панов.

На този етап възможности за финансиране при енергийното обновяване на жилищните сгради представят Фонд ФЛАГ, Фондовете за градско развитие, Фондът на фондовете, но при новите условия етажната собственост трябва да осигури 20% съфинансиране, което спира много от хората да кандидатстват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase