Снимка: архив, БГНЕС

„Няма да пращаме войници в Украйна, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна“. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред bTV.

Още по темата
Това се случва след коментар на Еманюел Макрон, че не е изключена вероятността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна.

Според Тагарев е много малко вероятно отделна държава сама да реши да изпраща войници. Ако конфликтът се пренесе после на нейна територия, ще ангажира НАТО впоследствие, уточни той.

Тагарев допълни, че българската помощ за Украйна е на стойност 47 милиона евро и заяви, че ще има нова военна помощ от страната ни за Киев.

Министърът на отбраната представи България на международната конференция в Елисейския дворец, на която евролидерите обсъдиха подкрепата за Украйна.

Има държави, които са готови да обсъдят предложението на френския президент Макрон, но не става дума за изпращане на войници на фронта, а за конкретни задачи, обясни Тагарев и повтори, че България няма да изпраща човешка сила.

Запитан на какво се е съгласила като подкрепа България по време на срещата в Елисейския дворец, Тагарев припомни, че страната ни е изразила намерение за включване в подпомагане на украинската отбранителна индустрия.

БТР-те за Украйна още са в София, съобщи министърът. Ще заминат до няколко дни, но няма да казвам датите, допълни той и увери, че помощта с по-висок приоритет е заминала отдавна. Той направи уточнението, че има и системи С-300.

Изпълняваме всички решения на Народното събрание, но е нужно време. Работим много по-интензивно и много по-решително от служебното правителство, каза още Тагарев и опроверга критиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че кабинетът не е дал и болт на Украйна. „До встъпването на кабинета помощта, която е дадена, е на стойност 13 млн. евро. Към този момент помощта, която сме дали само от складовете на армията, се остойностява на 47 млн. евро“, съобщи Тагарев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase