Снимка БГНЕС, архив

"За България международното право е свещено. Това означава, че не можем да приемем, без значение дали де юре или де факто, границите да се променят с груба военна сила".

Това заявление направи министър-председателят Николай Денков на конференция на Международната платформа за освобождаване на задържани цивилни граждани от Руската федерация. В събитието в Киев участваха президентът на Украйна Володимир Зеленски и Дмитро Лубинец - омбудсман на Украйна. Конференцията се провежда в контекста на Формулата за мир на президента Зеленски.

"България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията срещу човечеството”, заяви акад. Денков и подчерта неотклонното убеждение на българското правителство и народ, че законът защитава международно признатите граници от насилници. "България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си, изтъкна премиерът.

Денков напомни, че през последното десетилетие има множество позиции на международни органи, които подкрепят териториалната цялост на Украйна и заклеймяват действията на Русия като незаконни. Той изрази гордостта си, че България подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г., което призна Крим и Севастопол за неделими части на Украйна.

Българският министър-председател посочи, че трябва да има наказания за военните престъпления.

"Вярваме, че Украйна трябва да се възползва от правосъдието, което й се полага според международното право", подчерта премиерът. Той изрази решителната позиция на България в подкрепа на универсалните човешки права, включително правото на гражданите на Украйна да живеят мирно и свободно в мир. Премиерът осъди престъпленията срещу идентичността в окупираните от Русия територии – отказ от правото на майчин език, пренаписване на историята чрез паметници и учебници, преименуване на институции, изземване на църковни имоти и религиозно преследване. „Агресорът се опитва да окупира не само територия, но и умове“, предупреди Денков.

Министър-председателят посочи, че България подкрепя Украйна, не защото тя стои между нас и е потенциален алчен нашественик, а защото е наше морално задължение. "Ние вярваме, че всяко дете, във всяка страна, има право да бъде свободно от травмата от войната. Да бъде отгледано от родителите си, а не отвлечено в чужда държава и подложено на престъпления срещу неговото потекло, идентичността и историята на народа му", изтъкна министър-председателят.

В заключение, българският премиер отбеляза ключовата роля на Формулата за мир, важността на подкрепата за мир и активното участие на България в нея.

Във войната, на която е подложена, Украйна защитава себе си, но и всички нас и сме благодарни, подчерта акад. Денков. „България стои до Украйна и ще го прави, докато е необходимо”, завърши премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase