Снимка: БГНЕС

България трябва да бъде приета в Шенген и по суша до края на тази година, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков по време на отчета на Гранична полиция.

"Знаете, че до голяма степен нашите колеги от Нидерландия се притесняваха не само за броя мигранти, които преминават през страната, но и за върховенството на закона. Нашата работа в парламента е да продължим усилено, така че да докажем, че законите, които приехме, за да постигнем тези цели, сега ще бъдат изпълнени със смисъл", посочи той.

Още по темата
“Нашата роля ще бъде да демонстрираме на европейските ни партньори, че наистина мигрантският поток през България – по статистиките, които и аз съм видял, е под 2% от мигрантския поток, който по принцип стига до Централна Европа”, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

По думите на Петков в момента мигрантският поток преминава през Западните Балкани, през Италия и през Испания. Един от най-непредпочитаните пътища за преминаване на мигрантския поток всъщност е през България, посочи той.

Петков определи данните на „Гранична полиция“ като много ясни и обективни. „Точно тези данни трябва да изпращаме към европейските ни партньори“, коментира бившият премиер и обърна внимание, че по данните европейските партньори трябва да се убедят, че пълноценното ни членство в Шенгенската общност трябва да бъде завършено още тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase